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Sent via email 

June 10, 2016 

 

Re: Screen Printing Equipment 

 

The Iowa Department of Revenue (“Department”) has received your email regarding which items are 
subject to sales tax when purchased by your company’s customers in Iowa. 

Facts as Provided in Your Email 

You work for a Minnesota company that sells screen printing supplies and equipment. Some of your 
customers are located in Iowa. Your Iowa customers have provided you with sales tax exemption 
certificates and you do not charge them tax on consumables such as ink. You believe that your company 
should be collecting Iowa sales tax on items like squeegees and spot-guns. You want to know whether 
several other items and services your company provides would be subject to Iowa sales and use tax. 
They are 

a. Equipment

b. Installation of that equipment

c. Service on the equipment

Analysis 

As you are aware, Iowa imposes a tax of six percent on the sales price of all tangible personal property 
sold or used in this state. Iowa Code § 423.2(1) (sales tax), § 423.5(1)“a” (use tax). Iowa also imposes 
sales tax on the furnishing of certain enumerated services. Iowa Code § 423.2(6). 



Equipment 

Iowa does provide exemptions that may cover the type of equipment your company sells, depending on 
how your customers use that equipment. Understandably, it could be difficult for your company to 
determine whether a customer qualifies for an Iowa sales tax exemption on these purchases.  

In Iowa, exemption certificates are available as a protection for the seller in the event that the sale turns 
out not to have been exempt. Both the seller and the purchaser are generally liable for Iowa sales tax. 
However, when a purchaser provides a seller with “a valid exemption certificate stating under penalty of 
perjury that the purchase is for a nontaxable purpose and is not a retail sale as defined in section 423.1, 
or the seller is not obligated to collect tax due” for each exempt purchase, the seller is relieved of 
liability for unpaid sales tax on the sale. Iowa Code § 423.45(4)(b). If a seller has a valid exemption 
certificate on file for a purchase, only the purchaser, not the seller, is liable for tax if the purchaser uses 
the property in a non-exempt manner. Id. You stated in your email that you have exemption certificates 
on file for at least some of your Iowa customers. When an Iowa customer presents you with an 
exemption certificate, they are stating under penalty of perjury that they qualify for whichever 
exemption they are claiming, and your company will not be held liable for any sales tax due after 
accepting the completed exemption certificate. 

Although your company will not be held liable for any sales tax that may be due on purchases for which 
a customer has presented your company with a valid exemption certificate, it may be worth reminding 
your customers that sales tax exemptions are construed narrowly, and that any doubts about whether an 
item is exempt will be resolved in favor of taxation (the squeegees that you mentioned, for example, are 
probably not included in the exemption). If your customers are incorrect about whether an exemption 
applies to a specific item, they could still be held liable for the sales tax. 

“Consumables” 

In your email you mentioned that you currently do not collect sales tax from your customers on 
“consumables (inks, etc.)” as long as they provide you with an exemption certificate. “Consumables” are 
not specifically mentioned in the Iowa Code or defined by rule, and are not inherently exempt. The Iowa 
Code does provide several exemptions that may apply to the consumables you sell including Iowa Code 
§ 423.3(51)(tangible personal property sold for processing). A newly enacted law, which becomes
effective July 1, 2016 also exempts “supplies” for transactions occurring on or after that date. For 
purposes of the new exemption “supplies” are defined as: 

tangible personal  property, other than computers, machinery, equipment, or  replacement parts, 
that meets one of the following conditions:  

(a) The tangible personal property is to be connected to a computer, machinery, or equipment 
and requires regular replacement because the property is consumed or deteriorates during use, 
including but not limited to saw blades, drill bits, filters, and other similar items with a short 
useful life.   

(b) The tangible personal property is used in conjunction  with a computer, machinery, or 
equipment and is specially  designed for use in manufacturing specific products and may  be 



used interchangeably and intermittently on a particular  computer, machine, or piece of 
equipment, including but not  limited to jigs, dies, tools, and other similar items.          

(c) The tangible personal property comes into physical contact with other tangible personal 
property used in  processing and is used to assist with or maintain conditions  necessary for 
processing, including but not limited to cutting  fluids, oils, coolants, lubricants, and other 
similar items with a short useful life.   

(d) The tangible personal property is directly and  primarily used in an activity described in 
paragraph “a”, subparagraphs (1) through (6), including but not limited to prototype materials 
and testing materials. 

2016 Iowa Acts, House File 2433. 

There are other exemptions that may also apply to some consumables that your company sells. As with 
the equipment sales, your company, as the seller, will not be held liable for unpaid sales tax as long as 
the client provides your company with a valid exemption certificate for the sale. Again, it might be 
worth reminding your clients that exemptions are construed narrowly, and that they may be liable for 
any unpaid sales tax on any purchases that do not clearly fall within an exemption. 

Installation of Equipment 

Whether installation of equipment is subject to tax depends in part on the manner in which your 
company charges your client for the installation, and the nature of the services required to perform the 
installation.  

If the installation charges are included in the sale price of the equipment, their taxability depends on 
whether the item being installed is taxable or exempt, the installation will generally be treated in the 
same way as the item sold. Iowa Code § 423.1(51)“a”. 

If, however, the installation is separately contracted for, separately stated on the invoice or similar 
document, and does not include any taxable services, then installation is not considered part of the sale 
price, and is not taxable. Iowa Code § 423.1(51)“b”(6). A complete list of taxable services is available in 
Iowa Code § 423.2(6). If the installation of a piece of equipment includes any of the taxable services 
enumerated in Iowa Code § 423.2(6), then the installation is taxable even if separately contracted for and 
stated on the invoice or similar document. Id.  

In certain situations, installation of the equipment that your company sells may fall within an exemption. 
As with the sale of the equipment itself, your company will not be held liable for uncollected sales tax if 
a customer claims that the installation is exempt and presents your company with a valid exemption 
certificate. 

Service on Equipment 

The sales and use tax exemption for machinery and equipment does not extend to services performed on 
that equipment after its sale. Only certain enumerated services are taxable in Iowa. Any service your 
company performs in Iowa on your customers’ machinery or equipment will be taxable if it falls within 



one of these enumerated services. If the service work does not involve an enumerated service no tax will 
be due on that service, regardless of whether your client presents you with an exemption certificate. As 
noted above, a complete list of taxable enumerated services is available in Iowa Code § 423.2(6). The 
two services that seem most likely to apply to the service work your company performs are “machine 
repair of all kinds” and “electrical and electronic repair and installation.” Iowa Code § 423.2(6). 
However, your company’s service activities may involve other enumerated taxable services, depending 
upon the nature of the work.   

I hope this information has been helpful to you. Please remember that this letter is an informal opinion 
based only on the facts you provided and on the current law. In the future, the Department could take a 
position contrary to that stated in this letter. Any written advice or opinion rendered to members of the 
public by Department personnel that is not pursuant to a Petition for Declaratory Order under 701 IAC 
7.24 is not binding upon the Department. If you have any additional questions regarding this matter 
please do not hesitate to contact me. 

Sincerely, 

Ben Clough 
Policy Section 
Taxpayer Services and Policy Division 
Iowa Department of Revenue 
(515) 725-2176 
ben.clough@iowa.gov 


