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July 13, 2016 

Re: Wood Chippers 

The Iowa Department of Revenue (“Department”) has received your letter regarding whether the sale of 
wood chippers and stump grinders by your company would qualify for an exemption from Iowa sales 
tax.  

Facts as Provided in Your Letter 

Your company recently began dealing wood chippers and stump grinders. You want to know whether 
these items qualify for an exemption from Iowa sales tax because of their recycling qualities. 

Analysis 

The wood chippers and stump grinders that you describe certainly could qualify for the sales tax 
exemption for “[t]he sales price from the sale or rental of computers, machinery, equipment, 
replacement parts, supplies, and materials used to construct or self-construct computers, machinery, 
equipment, replacement parts, and supplies, if such items are . . . [d]irectly and primarily used in 
recycling or reprocessing of waste products.” Iowa Code § 423.3(47)“a”. 

However, qualifying for this exemption depends not just on the item being sold, but also on how the 
person purchasing it will be using it. In order for a wood chipper or stump grinder to qualify for this 
exemption, the person purchasing it must be purchasing it in order to use it directly and primarily for 
recycling or reprocessing of wood or stumps by grinding them up and then selling the chips or putting 
them to some other use.  

Obviously it could be difficult for you to know how your customers will use an item that you have sold 
them once they have bought it. In Iowa, exemption certificates are available as a protection for sellers in 
the event that a sale turns out not to have been exempt. Both the seller and the purchaser are generally 
liable for Iowa sales tax. However, when a purchaser provides a seller with “a valid exemption 
certificate stating under penalty of perjury that the purchase is for a nontaxable purpose and is not a 
retail sale as defined in section 423.1, or the seller is not obligated to collect tax due” for each exempt 



purchase, the seller is relieved of liability for unpaid sales tax on the sale. Iowa Code § 423.45(4)(b). If a 
seller has a valid exemption certificate on file for a purchase, only the purchaser, not the seller, is liable 
for tax if the purchaser uses the property in a non-exempt manner. Id. When a customer presents you 
with an exemption certificate, they are stating under penalty of perjury that they qualify for the 
exemption they are claiming, and your company will not be held liable for any sales tax due after 
accepting the completed exemption certificate.  
 
The items you describe likely qualify for the exemption as long as your customers are using them for an 
exempt purpose. As long as you have a valid exemption certificate on file for each customer that 
purchases one of these items only the customer, not your business, will be held liable for any 
uncollected sales tax in the event that the customer uses the item in a non-exempt manner.  
 
I hope this information has been helpful to you. Please remember that this letter is an informal opinion 
based only on the facts you provided and on the current law. In the future, the Department could take a 
position contrary to that stated in this letter. Any written advice or opinion rendered to members of the 
public by Department personnel that is not pursuant to a Petition for Declaratory Order under 701 IAC 
7.24 is not binding upon the Department. If you have any additional questions regarding this matter 
please do not hesitate to contact me. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Ben Clough 
Policy Section 
Taxpayer Services and Policy Division 
Iowa Department of Revenue 
(515) 725-2176 
ben.clough@iowa.gov 
 


