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Sent via email 

 

 

July 19, 2016 

 

 

  

 

 Re: Renting Commercial Kitchen 

 

 

 

The Iowa Department of Revenue (“Department”) has received your questions regarding whether fees 

for the rental of a commercial kitchen are subject to Iowa sales tax.  

 

Facts you provided the Department 
 

You own a commercial kitchen which contains various baking equipment, such as ovens and mixers. 

You rent out the kitchen, along with the use of all of the equipment, for short periods of time (three 

hours to one week). You charge a fee for this rental to cover the electricity costs and the use of the space 

for a period of time. People who rent your kitchen might be caterers, or anyone who wants to prepare 

food in bulk for a party or other large group. You want to know whether this rental fee would be subject 

to Iowa sales tax. You also question whether the initial purchase of equipment for your kitchen would 

qualify for the sales tax exemption for machinery and equipment. 

 

Analysis 

 

Rental Fee 

 

The kitchen equipment that you describe is tangible personal property, the sale or rental of which is 

subject to sales tax. According to the information that you provided, you rent out this equipment, along 

with the space in which it is kept, to your customers. The rental of physical space is the rental of real 

property and would not be subject to sales tax, unless it fell within a taxable service. Because you appear 

to be renting out both taxable tangible personal property and non-taxable real property, the question of 

whether you should charge sales tax on the rental fee depends on the primary purpose for the rental. 
 

If a rental contract allows the renter exclusive possession or use of a defined area of real property 

and, incident to that contract, tangible personal property is provided which allows the renter to 

utilize the real property, if there is no separate charge for rental of tangible personal property, the 

sales price is for the rental of real property and is not subject to tax, unless taxable room rental is 

involved; reference rule 701—18.40(422,423). 



 

If a person rents tangible personal property and, incidental to the rental of the property, space is 

provided for the property’s use, the sales price from the rental shall be subject to tax. It may at 

times be difficult to determine whether a particular transaction involves the rental of real 

property with an incidental use of tangible personal property or the rental of tangible personal 

property with an incidental use of real property. 

 

Iowa Admin. Code r. 701—225.6(3). The rental that you describe appears to be the rental of tangible 

personal property (the baking equipment), with an incidental rental of the space in which to use that 

property (the kitchen). Based on the facts you provided, your customers are caterers and others who rent 

out your kitchen in order to prepare large quantities of food in a short period of time. It seems as though 

the baking equipment is what they need to accomplish this, not the space where the equipment is 

located. The space may be necessary to house the equipment, and it may be useful to your customers to 

have the larger space in which to work. However, it seems as though there would be no reason for your 

customers to rent the kitchen if it were just an empty space, and they were required to bring in their own 

equipment. Based on the information that you provided, the rental service that you provide appears to be 

for the rental of tangible personal property (the baking equipment) with the incidental use of space (the 

kitchen). This qualifies as a rental of tangible personal property, and is subject to Iowa sales tax. 

 

Machinery and Equipment 

 

The kitchen equipment that you describe is tangible personal property that is subject to sales tax. As you 

are aware, Iowa does provide an exemption from sales tax for 

 

The sales price from the sale or rental of computers, machinery, and equipment, including 

replacement parts, and materials used to construct or self-construct computers, machinery, and 

equipment if such items are any of the following: 

 

(1) Directly and primarily used in processing by a manufacturer. 

 

(2) Directly and primarily used to maintain the integrity of the product or to maintain 

unique environmental conditions required for either the product or the computers, 

machinery, and equipment used in processing by a manufacturer, including test 

equipment used to control quality and specifications of the product. 

 

(3) Directly and primarily used in research and development of new products or 

processes of processing. 

 

(4) Computers used in processing or storage of data or information by an insurance 

company, financial institution, or commercial enterprise. 

 

(5) Directly and primarily used in recycling or reprocessing of waste products. 

 

Iowa Code § 423.3(47). This exemption turns, not just on the nature of the item being purchased, but 

also on the nature of the person or entity buying it and the use to which the purchaser will put the item. 

Nothing in the facts that you provided suggests that equipment you describe would be either computers 



used in processing or storing of data or information, or items directly and primarily used in recycling or 

reprocessing of waste products. Therefore, in order to qualify for the exemption, your kitchen equipment 

must be directly and primarily used in processing by a manufacturer, or directly used in research and 

development of new products or processes. 

 

Tax exemption statutes are strictly construed with all doubts resolved in favor of taxation.  Iowa Ag. 

Constr. Co. v. Iowa State Bd. of Tax Review, 723 N.W.2d 167, 174 (Iowa 2006).  The party claiming an 

exemption bears the burden of proving entitlement to the exemption. Id. According to the facts that you 

provided, the equipment in your kitchen will be used primarily for short-term rental to caterers and 

others who wish to prepare large amounts of food. Nothing in the facts that you have provided suggests 

that you are a manufacturer, or that you will be using this equipment for processing or for research and 

development of new products or processes. Based on the facts that you have provided, it appears that 

you have purchased this kitchen equipment for the purposes of renting it out to others, not for the 

purposes of processing materials into tangible personal property. The purchase of this equipment, under 

the circumstances that you have described, does not qualify for the exemption for machinery and 

equipment used in processing. 

 

I hope this information has been helpful to you. Please remember that this letter is an informal opinion 

based only on the facts you provided and on the current law. In the future, the Department could take a 

position contrary to that stated in this letter. Any written advice or opinion rendered to members of the 

public by Department personnel that is not pursuant to a Petition for Declaratory Order under 701 IAC 

7.24 is not binding upon the Department. If you have any additional questions regarding this matter 

please do not hesitate to contact me. 

 

 

Sincerely, 

 

 

Ben Clough 

Policy Section 

Taxpayer Services and Policy Division 

Iowa Department of Revenue 

(515) 725-2176 

ben.clough@iowa.gov 
 
 


