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August 8, 2016 

 

Melia Asche 

Prairie Energy Cooperative 

2099 Highway 3 

Clarion, IA 50525 

800-728-0013 

masche@prairieenergy.coop 

 

 Re: Iowa Sales and use tax question 

 

Dear Ms. Asche: 

 

The Iowa Department of Revenue (“Department”) has received your email regarding the taxability of 

testing services performed on oil taken from electrical transformers.  

 

Facts and Questions as Provided in Your Email: 

 

Prairie Energy Cooperative sends oil samples from electrical transformers to a South Dakota company to 

check the oil’s PCB content.  If the test results state that the oil’s PCB content is at the correct levels, the 

transformer is put back into inventory.  If the test results states that the PCB content is high, the 

transformer is sent in for disposal as hazardous material.   

 

You inquired as to whether this service of testing the oil is taxable. 

 

Analysis: 

 

Iowa Code § 423.2(5) imposes a six percent tax on the sales price of enumerated services.  Included in 

the list of enumerated taxable services is “test laboratories, including mobile testing laboratories and 

field testing by testing laboratories, and excluding tests on humans or animals and excluding 

environmental testing services.”  Iowa Code § 423.2(6)(a).   

 

Iowa Code § 423.3(102) exempts from sales tax 

 

The sales price from the furnishing of environmental testing services performed at a 

laboratory, in the field, or by a mobile testing service.  For purposes of this subsection, 

“environmental testing” means the physical or chemical analysis of soil, water, 

wastewater, air, or solid waste performed in order to ascertain the presence of 

environmental contamination or degradation.  

 



The testing performed by the South Dakota company will presumably involve physical or chemical 

analysis.  The purpose of the test is to ascertain the presence of PCB, which is an environmental 

contaminant.  However, to qualify for the exemption, the oil must also be “soil, water, wastewater, air, 

or solid waste.” 
 

The oil is not soil, water, wastewater, or air.  The oil must therefore be “solid waste” to qualify for the 

exemption.  “Solid waste” is not defined in Iowa Code § 423.3(102).  When a term is not defined in a 

statute, the term’s definition in a similar statute can be used to determine its meaning.  State v. Kellog, 

542 N.W.2d 514, 516 (Iowa 1996).   

 

“Solid waste” is defined for the purposes of Iowa Code § 423.2(7) as “garbage, refuse, sludge from a 

water supply treatment plant or air contaminant treatment facility, and other discarded waste materials 

and sludges, in solid, semisolid, liquid, or contained gaseous form, resulting from nonresidential 

commercial operations, but does not include…used oil.”  Iowa Code § 423.2(7)(a)(1).  The term is 

defined for purposes of the Iowa Department of Natural Resources (DNR) in Iowa Code § 455B.301(23) 

as  

 

[G]arbage, refuse, rubbish, and other similar discarded solid or semisolid materials, 

including but not limited to such materials resulting from industrial, commercial, 

agricultural, and domestic activities….“Solid Waste” does not include…[h]azardous 

waste regulated under the federal Resource Conservation and Recovery Act…[or] 

[h]azardous waste as defined in section 455B.411. 

 

The Environmental Protection Agency (EPA) defines “solid waste” in 40 CFR § 243.101(y) as 

 

Garbage, refuse, sludges, and other discarded solid materials, including solid waste 

materials resulting from industrial, commercial, and agricultural operations, and from 

community activities, but does not include solid or dissolved materials in domestic 

sewage or other significant pollutants in water resources, such as silt, dissolved or 

suspended solids in industrial wastewater effluents, dissolved materials in irrigation 

return flows or other common water pollutants.  Unless specifically noted otherwise, the 

term “solid waste” as used in these guidelines shall not include mining, agricultural, and 

industrial solid wastes; hazardous wastes; sludges; construction and demolition wastes; 

and infectious wastes.   

 

The used oil in the process you described does not meet any of the three “solid waste” definitions above.  

The solid waste definition in Iowa Code § 423.2(7) specifically excludes used oil.  Both the DNR and 

EPA definitions require the waste to be a solid or a semisolid.  Oil is a liquid.  Because the oil is not 

solid waste, the process you described does not qualify for the environmental testing exemption.  

 

I hope this information has been helpful to you.  Please remember that this letter is an informal opinion 

based only on the facts you provided and on the current law.  In the future, the Department could take a 

position contrary to that stated in this letter.  Any written advice or opinion rendered to members of the 

public by Department personnel that is not pursuant to a Petition for Declaratory Order under 701 IAC 

7.24 is not binding upon the Department.  If you have any additional questions regarding this matter 

please do not hesitate to contact me.  



 

Sincerely, 
 
 

Theresa A. Dvorak 

Policy Section 

Taxpayer Services and Policy Division 

Iowa Department of Revenue 

(515) 281-3194 

theresa.dvorak@iowa.gov 

 
 


