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BEFORE THE IOWA DEPARTMENT OF REVENUE 

HOOVER STATE OFFICE BUILDING 

DES MOINES, IOWA 

IN THE MATTER OF 

PERFORMANCE CONTRACTING INC. 

11145 Thompson Ave 

Lenexa, KS, 66219 

SALES/USE TAX 

DECLARATORY ORDER 

DOCKET NO. 318637 

Pursuant to a Petition for Declaratory Order (“Petition”) filed with the Iowa Department of 

Revenue (“Department”) by Performance Contracting Inc. (“Petitioner”) on July 31, 2023, and in 

accordance with Iowa Code section 17A.9 (2023) and Iowa Administrative Code rule 701—7.24 

(2023), the Director issues the following order. 

I. FACTS

The findings of fact are based on the Petition submitted to the Department and publicly

available information on Petitioner’s website.1 Petitioner is a contracting firm based in Lenexa, 

Kansas, that performs construction-related services for customers across the country, including in 

Iowa. One service Petitioner offers is the installation of manufacturing equipment. Petitioner is 

requesting clarification on the correct handling of taxability on invoices.  

II. ISSUES PRESENTED

The Petition presents the following issues:

1. When qualified manufacturing equipment, either new or used, is installed that

is directly used in the manufacturing process, are installation charges required

to be separately stated to be considered exempt?

1 When considering a petition for declaratory order, “[t]he department may solicit comments or information from 

any person on the questions raised. Also, comments or information on the questions raised may be submitted to the 

department by any person.” Iowa Admin. Code r. 701—7.24(7). 

PERFORMANCE CONTRACTING INC (DO) (2023)           REFERENCE NO.: 23300011



Page 2 of 5 

2. If there is one lump-sum charge for the qualified manufacturing equipment and 

installation, is the total charge taxable or exempt? 

III. STANDARD OF REVIEW 

Declaratory Orders and the Iowa Administrative Procedures Act 

Iowa’s Administrative Procedure Act (“IAPA”) was enacted “to provide a minimum 

procedural code for the operation of all state agencies when they take action affecting the rights 

and duties of the public.” Iowa Code § 17A.1(2). Under the IAPA, “[a]ny person may petition an 

agency for a declaratory order as to the applicability to specified circumstances of a statute, rule, 

or order within the primary jurisdiction of the agency.” Id. at § 17A.9(1)(a). The IAPA also 

describes agency rights and responsibilities with respect to declaratory order proceedings. Id. at § 

17A.9(1)(b)–(8). Pursuant to Iowa Code section 17A.9(2), the Department adopted Iowa 

Administrative Code rule 701—7.24, which outlines department-specific rules governing 

declaratory orders. 

The purpose of a declaratory order is to provide a “generally available means for persons 

to obtain reliable information about agency administered law as it applies to their particular 

circumstances.” Sierra Club Iowa Chapter v. Iowa Dep’t of Transp., 832 N.W.2d 636, 647 (2013) 

(citing Arthur Earl Bonfield, Amendments to Iowa Administrative Procedure Act, Report on 

Selected Provisions to Iowa State Bar Association and Iowa State Government, 1–8 (1998)). 

Declaratory orders are not contested cases that “entitle[] parties affected by the agency action to 

an adversarial hearing” in order to “adjudicate disputed facts pertaining to particular individuals 

in specific circumstances.” Greenwood Manor v. Iowa Dep’t of Pub. Health, State Health 

Facilities Council, 641 N.W.2d 823, 834 (Iowa 2002); see also Iowa Code § 17A.12. Instead, the 

IAPA “contemplates declaratory rulings by administrative agencies on purely hypothetical sets of 

facts.” City of Des Moines v. Pub. Emp’t Relations Bd., 275 N.W.2d 753, 758 (1979). As such, 



Page 3 of 5 

“[t]he procedure established by section 17A.9 allows persons to seek formal opinions on the effect 

of future transactions and arrange their affairs accordingly.” Bennett v. Iowa Dep’t of Nat. Res., 

573 N.W.2d 25, 26 (Iowa 1997). Declaratory orders issued by an administrative agency do, 

however, have “the same status and binding effect as any final order issued in a contested case 

proceeding.” Iowa Code § 17A.9(7). The Department’s rules governing declaratory orders are 

consistent with this understanding of the role of declaratory orders in administrative procedure. 

See Iowa Admin. Code rr. 701—7.24(1)“b”, (9)“a”(2), (9)“a”(6), (9) “a”(8), (12). 

IV. ANALYSIS AND CONCLUSIONS 

The sales price of tangible personal property is subject to Iowa sales tax unless specifically 

exempted. Iowa Code § 423.2. The sales price from “the furnishing of the design and installation 

of new industrial machinery or equipment” is exempt from sales tax under Iowa Code section 

423.3(48). The Petitioner did not ask about whether any specific equipment qualifies as “industrial 

machinery or equipment.” Pet. for Dec. Order at 2, No. 318637. Therefore, some elements of the 

exemption are not analyzed in this Order.  

Petitioner first asked whether “qualified manufacturing equipment, either new or used, is 

installed that is directly used in the manufacturing process, are installation charges required to be 

separately stated to be considered exempt?” Id. (emphasis added).  The first issue presented in this 

question is whether the exemption applies to both new and used manufacturing equipment. Iowa 

Code section 423.3(48) provides that the service must be "[a] design or installation service . . . [o]f 

new . . . [i]ndustrial machinery or equipment." (emphasis added). Iowa Administrative Code rule 

701—215.22 implements Iowa Code section 423.3(48). Under Iowa Administrative Code rule 

701—215.22(3), “‘[n]ew’ means never having been used or consumed by anyone. The exemption 

does not apply to design or installation services on reconstructed, rebuilt, repaired, or previously 

owned machinery or equipment.” Therefore, only the installation of industrial machinery or 
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equipment that meets this definition of “new” is exempt from sales tax. Equipment or machinery 

that has been used in any way does not qualify for the exemption under Iowa Code section 

423.3(48). 

The second issue presented in Petitioner’s first question is “are installation charges required 

to be separately stated to be considered exempt?” Pet. for Dec. Order at 2, No. 318637. The 

Petitioner’s second question is related to this issue. Petitioner asked, “If there is one lump-sum 

charge for the qualified manufacturing equipment and installation, is the total charge taxable or 

exempt?” Id. Iowa Administrative Code rule 701—215.22(5) states “[t]he sales price for designing 

or installing new industrial machinery or equipment must be separately identified, charged 

separately, and reasonable in amount for the exemption to apply.” In other words, each charge for 

qualified machinery or equipment or installation must be separately itemized on the invoice in 

order to be exempt from tax.  

In the example provided with the rule, a dealer sells and installs two machines, one that is 

directly and primarily used in processing, and one that is not. Id. Since one machine is eligible for 

the exemption and one machine is not, in order for the exemption to apply, the dealer’s invoice 

separately itemized each machine and each installation. Id. Similarly, if a dealer sells and installs 

one new and one used machine, the sales price for the installation of the new machine would need 

to be separately itemized on the invoice for the exemption to apply because the design and 

installation of the new machine would qualify for the exemption, but the design and installation of 

the used machine would be subject to tax. If there is one lump-sum charge for both exempt and 

non-exempt equipment and installation, that amount would be subject to tax because the new 

equipment is not separately identified and charged. If, on the other hand, the lump-sum billing is 

for only new industrial machinery or equipment and for the design or installation of such qualifying 

equipment, the entire invoice amount is exempt, and there is no need to separately identify the 
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sales price of each piece of machinery or equipment or the sales price of each design or installation 

service for such qualifying machinery or equipment, so long as it is clear from the invoice that 

each component of the lump-sum charge is not subject to sales tax.   

To avoid confusion and for consistency in its billing practices, Petitioner may consider 

always itemizing the sales price of each used or new machinery or equipment and of each 

installation charge.  Doing so would allow for more detailed record-keeping and would further 

enable Petitioner to determine the taxability of each individual component of each invoice, so that 

Petitioner may ensure compliance with Iowa’s sales tax laws. 

ORDER 

THEREFORE, based on the facts presented, the foregoing reasoning, and the applicable 

provisions of law, the Director finds that when Petitioner charges for the installation of used 

industrial machinery and equipment, the sales price of such installation is taxable. Further, when 

Petitioner sells or installs both new and used industrial machinery or equipment, Petitioner must 

separately itemize the sales price of each installation charge, or the entire lump-sum invoice billing 

is subject to sales tax. When, on the other hand, Petitioner bills one lump-sum that consists only 

of the sales price of new industrial equipment or machinery and of the sales price of installation 

services for such qualifying equipment or machinery, there is no sales tax due, so long as it is clear 

from the invoice that each component of the lump-sum charge is not subject to sales tax. 

Issued at Des Moines, Iowa this ____ day of December, 2023. 

 IOWA DEPARTMENT OF REVENUE 

 

 

 By  ______________________________ 

               Mary Mosiman, Director 
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